Sverige importerar mest mat i hela EU, det vill vi ändra på. Av klimat- och miljöskäl likväl som risker för krig eller för ekonomin måste den svenska försörjningsgraden ökas. Finaste av Lisa är ett livsmedelsföretag som utmanar import och tillsatser med inhemska Sverigemärkta matprodukter. Företaget drivs av tre syskon, Lisa, Lasse och maja som kommer från en matälskande familj där man alltid förädlat och tagit vara på den svenska säsongen.

Finaste tillverkar välsmakande, naturligt förädlad mat på nära 100 procent svenska råvaror. Den största produkten är en Från Sverige-märkt Fin Svensk Ketchup på 98,4% svenska råvaror. Produkterna är ett premium-sortiment och säljs till en början in på ICA-butiker och andra delikatessaffärer där konsumenterna är kräsna och uppskattar kvalitet. 

Finaste av Lisa är har sitt ursprung i Husmor Lisas populära restaurang med eget kretslopp på Resarö i Waxholm som drivits i familjens skärgårdsvilla sedan 2012. För att hållbart bevara årets skörd och spara både el och utrymme använde Lisa de ärvda recepten som funnits i familjen för att bevara årets skörd. Planen har hela tiden varit att skala upp produkterna och sälja på butik. 

SORTIMENT 

  • Svensk Ketchup på 98,4% svenska råvaror med sötma från äpple.
  • Bolognese på svenska råvaror i glasburk med hållbarhet 2 månader
  • Boeuf Bourguignon på svenska råvaror med hållbarhet 2 månader
  • Tomatbas med svenska tomater och färsk basilika, hållbarhet ett år
  • Tomatsås med svenska tomater och färsk bsilika, hållbarhet 6 månader
  • Marmelader, inlagd frukt, inlagda grönsaker, syrat smör, örtsalt och andra säsongsprodukter i mindre serier på beställning.

OM NATURLIG GRÖNSAKSKONSERVERING I GLASBURK

Att konservera grönsaker och köttprodukter naturligt med lång hållbarhet är en vanlig metod både för mindre och större livsmedelsaktörer i södra Europa. 

Det är mer kemiskt komplicerat och det finns många riskfaktorer att ta hänsyn till men metoderna är vitt spridda och de traditionella recepten ärvda i generationer bland annat i syskonen Lönners familj är vedertagna. 

Att konservera i glasburk är relativt ovanligt och har låg spridning i Sverige men passar vår region utmärkt då vi har kraftiga säsonger. Glasburken är fördelaktig då den är helt tät och det går att med tryck och ånga skapa ett vacuum. Det är viktigt att arbeta under den säsong som finns men med rätt teknik går det att få en hållbarhet på upp till två år. Svensk Ketchup och Svensk Tomatbas är de första produkterna att lanseras i större skala. 

Alla burkar ska gå att återvinna i ett naturligt kretslopp. Fråga i din butik.