På semifinalen av Årets kock 2013 bjuder Husmor Lisa, Lundkovallkött och Löfsta Gårdsmejeri på minihamburgare

23 jan På semifinalen av Årets kock 2013 bjuder Husmor Lisa, Lundkovallkött och Löfsta Gårdsmejeri på minihamburgare

Kvinnliga minihamburgare utmanar på Årets kock – Husmor Lisa, Lundkovallkött och Löfsta Gårdsmejeri bjuder på minihamburgare skapad av enbart kvinnliga matentreprenörer i LRFs område vid semifinalen av Årets kock 2013

Husmor på Årets kock semi i UppsalaStockholm den 6 november 2012: Meny 13/12: Minihamburgare på Lundkovallkött med rökvatten på Lisas äppelträd, serveras med vinkokt lök från Ljusterö, Husmor Lisas hemkokta Resaröketchup på 85 % färska, lokala tomater och egenodlade perenna nordiska kryddörter samt prisbelönt kittost från Löfsta Gårdsmejeri, på en skiva surdegsbröd från Vallentuna stenugnsbageri.

LRF Mälardalen har ett område för småskaligt mathantverk under semifinalen i Uppsala den 13 november och Lundkovallkött har anlitat officiella Årets kockbloggerskan och husmorsföretagaren Husmor Lisa att laga smakprover med sina populära minihamburgare.

Husmor Lisa började blogga 2009 för att bli professionell husmorskock mitt i livet – och har nyligen byggt ett cateringkök hemma i skärgårdsbostaden där hon odlar, producerar inläggningar på gammalt husmorsvis och driver cateringfirma med säsongsbaserad mat lagad på uteslutande lokala råvaror. Lundkovallkött är ett kött på djur som betar gräs med stort inslag av den vackra orkidén Lundkovall, producerade av en sammanslutning av kvinnor med små gårdar i Norrtäljetrakten.

–   Lundkovallköttet är så otroligt fint hanterat och gott i sig så när jag lagar allt från långkok till festmåltider på detta kött så blir reaktionen stark hos dem som äter. Det går utmärkt att servera kalla hamburgare som smakprov när köttet är så här unikt gott, de brukar göra succé säger Husmor Lisa.

Lundkovall (Natt & Dag) är en typisk ängsorkidé som växer mycket på åkrarna runt Norrtälje där Lundkovallkött skapats i ett samarbete mellan ett antal kvinnor som driver mindre köttgårdar. Djuren betar fritt och köttet hänger länge, det skapar en unik kvalitet. Marie Baxkrud-Ivgren gör ostar som vunnit åtskilliga priser i SM i Mathantverk och hon experimenterar också med olika beten för kor och getter för att få fram unika smaker.

–   Det här är en kvinnlig hamburgare skapad av kvinnliga matentreprenörer Jag vill se fler av oss i vårt område och denna kvinnliga företagsamhet inom köttbranschen måste framhävas, avslutar Husmor Lisa.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.