Husmor Lisa startar Bondens egen marknad i Vaxholm som ska visa upp skärgårdens smaker

23 jan Husmor Lisa startar Bondens egen marknad i Vaxholm som ska visa upp skärgårdens smaker

Vaxholm maj 2012: På det pittoreska Rådhustorget i Vaxholm startas nu en Bondens egen marknad av Husmor Lisa, officiell matbloggare för Årets kock samt småskalig odlare och matproducent. Det är den tjugonde Bondens Egen Marknad i Sverige, den växande rörelse där producenter säljer sina egna produkter i närmaste stad. Den första marknaden anordnas 16 juni kl. 12-16 samt fyra till i höst.

Vaxholms Bondens egen Marknad ska lyfta fram skärgårdens smaker och visa upp småskalig mat och odling från öarna och längs kustremsan. I höst planeras också en gastronomisk dag med mat lagad på produkterna.

En kartläggning genomförd av föreningen Öppen Skärgård visar att det finns närmare 200 producenter på öarna i skärgården. Trots det stora matintresset erbjuds få skärgårdsråvaror på försäljningsställen i Stockholmsregionen trots att det bland annat finns fina gårdsostar, grönsaker och kött.

-De här producenterna kan vara svårbesökta innan och efter sommarsäsongen. Intresset för regionala smaker ökar och vi är nu fler som delar visionen att göra skärgården kan till ett spännande matkluster, säger initiativtagaren Lisa Lönner Pulkkinen, som själv odlar gammaldags svenska kryddörter, grönsaker och bär för sina handgjorda matprodukter under varumärket Husmor Lisa.

Årets kock 2002 och Vaxholmsbon Andreas Hedlund är också engagerad för att skapa ett restaurangevenemang i samband någon av höstens marknader.

Farmers Market började i England och USA och har gjort succé genom att skydda och marknadsföra regionala specialiteter samt öka det lokalproducerade i området runt marknaden. Det finns redan en populär marknad på Södermalm, en på Östermalm och en i Uppsala. Ett av målen med Bondens Egen Marknad i skärgården är just att få en utveckling med fler producenter och fler försäljningsställen av närproducerad skärgårdsmat där inspirationen kommer från framförallt Jämtland. Ett projekt drivs av Öppen Skärgård för att kartlägga vad som är typiskt skärgårdsmat.

-Vi aktiverar Vaxholms fina rådhustorg som faktiskt under stora delar av 1900-talet just använts som en matmarknad på lördagar. Vi ger möjlighet till fler att ta del av skärgårdens mat och kultur. Marknaden ingår i vår övergripande satsning på att göra Vaxholm till ”hjärtat i skärgården” och en gastronomisk destination att räkna med, säger Per Törnvall, kommunchef Vaxholms stad.

Här är några av producenterna som deltar:

Husmor Lisa – småskalig odlare som lägger in i säsong enligt gamla familjerecept och lagar mat gjorda på lokala råvaror i sitt cateringkök i hemmet på Resarö. Husmor Lisa erbjuder den 16 juni bland annat rabarbermarmelad, krusbärsmarmelad, nässelpesto, ruccolapesto, hemkokt ketchup och färska kryddörter.

Ostmakeriet på Rindö – Anna Kälvebrand gör fina ostar i sitt nya mejeri på Rindö precis utanför Vaxholm. Här ystas bland annat Rindö blå, port salut och fetaost.

Löfstad Gårdsmejeri – Marie Backrud-Ivgren deltar och säljer sina fina ostar från egna kor och getter som ges olika gräsdiet för att uppnå olika karaktär på ostar. Hon säljer både vällagrad kittost, vit caprin och färskost med smak.

Johan Karlöf och Skarpö gård – säjer lammskinn och eventuellt kött från Ö-kött. Årets företagare i Vaxholm 2012.

Fogdö Lax från Väddö som säljer sin egenodlade rökta lax.

Solhöjden trädgård säljer fina marmelader, chutney och andra trädgårdsprodukter.

Tjärdalen fågel är en glad nyhet – fina vaktelägg, de enda svenska vakteläggen.

Värmdö musteri säljer sin fina äppelmust.

Honung från Biprinsessan i närheten av Vaxholm.

Honung från Gårdar i Roslagens famn från paret Elisabeth och Lars von Rooth i Rydbo.

Ekologisk honung från Broknäs.

Skärgårdssparris från Gällnö deltar också förhoppningsvis med sin fina skärgårdsodlade sparris, beroende på tillgång.

Följande datum finns Bondens egen marknad i skärgården på Rådhustorget i Vaxholm:

  • lördag  16      juni kl 11.00 – 16.00
  • lördag      18 augusti kl 11.00 – 16.00
  • lördag      15 september 11.00 – 16.00
  • lördag      13 oktober kl 11.00 – 16.00
  • lördag      15 december kl 12.00 – 16.00

 

Mer information
Lisa Lönner Pulkkinen på lisa@husmorlisa.se eller 070 200 94 14

Riksföreningen, AnnaKarin Hamilton: annakarin@strjernarp.se, tel: 070 534 90 63

 

Läs mer

http://www.facebook.com/BondensEgenMarknadIVaxholm

http://bondensegen.com, http://www.facebook.com/bondensegen

http://husmorlisa.blogspot.com

www.vaxholm.se

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.