Årets Nobelkock Andreas Hedlund och Husmor Lisa lagar totallokalt julbord

23 jan Årets Nobelkock Andreas Hedlund och Husmor Lisa lagar totallokalt julbord

Bondens egen Marknad i skärgården satsar på matlagning med närproducerat:

Vaxholm 1 december 2012: Bondens egen Marknad i Skärgården satsar på lagad mat med helt lokala råvaror för att lyfta gastronomin i skärgården. I oktober grillade Husmor Lisa och Skärgårdscatering totallokala hamburgare, vilka bland annat uppskattades av Sveriges Mästerkock Sigrid Bárány, och på julmarknaden nu på lördag den 15 december skapas ett totallokalt julbord av Husmor Lisa. Dessutom kommer Årets Nobelkock Andreas Hedlund, även Vaxholmsbo och engagerad i skärgårdens smaker, grilla fläsksida från Östervåla med glaze på lokala kryddor. Jultallriken innehåller bland annat hemgjord paté på lokalt kött, Husmor Lisas långkokta rödkål, äppelträrökt lax med vaktelägg från Tjärdalen, saffransäppelchutney från Solhöjden, inlagda gurkor och grönkålspesto från Husmor Lisa, samt ostar från både Rindö och Löfsta gårdsmejeri. Till detta en varm äppelglögg från Värmdö Musteri.

Vi vill framhäva skärgårdens råvaror och kompletterar marknadens utbud med lagad mat för att visa hur gott det kan vara att bara använda bara närproducerade kvalitetsprodukter. Vi vill se en utveckling där fler krogar använder skärgårdens råvaror och vi härute blir Stockholms skafferi, säger initiativtagaren Husmor Lisa.

På marknaden säljs också Äppelträrökt Röd Klara, Upplands kronjuvel, som Löfsta Gårdsmejeri tillsammans med Andreas Hedlund och Husmor Lisa skapat och vunnit med i tävlingen Matverk i Uppland. Andreas Hedlund har utvecklat röktekniken, Husmor Lisa flisade sina äppelträd och rökte osten, Löfsta har den fina kittosten Röd Klara som drar åt sig smaken bra. Tekniken appliceras nu på lax. Ett exempel på samarbete mellan producenter och matlagare från Bondens egen Marknad i Skärgården.

Följande datum finns Bondens egen marknad i skärgården på Rådhustorget i Vaxholm:

lördag 16 juni kl 12.00 – 16.00

lördag 8 augusti kl 11.00 – 16.00

lördag 15 september 11.00 – 16.00

lördag 13 oktober kl 11.00 – 16.00

lördag 15 december kl 11.00 – 16.00 JULMARKNAD

 

Snart publiceras nya datum för 2013.

 

Vaxholms Bondens egen Marknad ska lyfta fram skärgårdens smaker och visa upp småskalig mat och odling från öarna och längs kustremsan. En kartläggning genomförd av föreningen Öppen Skärgård visar att det finns närmare 200 producenter på öarna i skärgården. Trots det stora matintresset erbjuds få skärgårdsråvaror på försäljningsställen i Stockholmsregionen trots att det bland annat finns fina gårdsostar, grönsaker och kött. Bildandet av Bondens egen Marknad i Vaxholm syftar till att gynna den gastronomiska utvecklingen i skärgården.

 

Husmor Lisa är matkreatör och odlare på Resarö, Vaxholm i Stockholm skärgård. Husmor Lisa säljer handgjorda, hemodlade matprodukter baserade på gammaldags inläggningsmetoder. Husmor Lisa bedriver också catering baserad på lokala skärgårdsprodukter och håller events och utbildningar inom mat och vin i sitt cateringkök vid vattnet i Vaxholm. Husmor Lisa är officiell blogg för Årets kock 2012

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.