Äppelträrökt kittost vinner Matverk Uppland och blir Upplands kronjuvel

23 jan Äppelträrökt kittost vinner Matverk Uppland och blir Upplands kronjuvel

Äppelträrökt kittost skapad av Löfsta gårdsmejeri, Husmor Lisa & Andreas Hedlund vann tävlingen Matverk Uppland och blir UPPLANDS KRONJUVEL

Vaxholm den 27 november 2012: Efter att ha experimenterat med att enligt Andreas Hedlunds metod direktröka produkter i konvektionsugnen med flisor på gammaldags äppelträd från Husmor Lisas trädgård, röktes Marie Backrud-Ivgrens röda Klara till en vinnarost. Ett kreativt teamwork av producent, kock & odlare/förädlare, precis i tävlingen Matverks anda. Juryn som bland annat bestod av Landshövding Peter Egardt i Uppsala och kocken Ulrika Brydling var tydligen eniga om att osten var en vinnare och i januari blir det riksfinal.

–  Kittosten gjord på mjölk från Jerseykor bildar en fin och fet yta som jag vet drar åt sig smaker bra, dessutom tyckte vi att kittosten just borde göra sig bra rökt, säger Marie Backrud-Ivgren som driver Löfsta gårdsmejeri.

Matverk är en årlig tävling i produktutveckling där råvaruproducenter, förädlare och matlagare arbetar i lag för att skapa innovativa produkter inspirerade av landskapets gastronomiska tradition.

– Rökt ost är en vanlig delikatess i Italien men det finns knappast i Sverige – trots att rökning är en av våra nordiska traditionella konserveringsmetoder, säger Husmor Lisa som lagat mycket mat med rökt ost och är glad över att hennes gamla äppelträd kom till användning efter att fadern & professor emeritus vid SLU hade varit där och klippt.

Löfsta gårdsmejeri som flera gånger vunnit priser för sina ostar har ett samarbete med Husmor Lisa och Andreas Hedlund, Årets Kock 2002, sedan tidigare. Husmor Lisa, som är både odlare av gammaldags kryddörter & ätbara blommor, förädlare av grönsaksprodukter & husmorskock, hade nyligen experimenterat med rökning tillsammans med Andreas Hedlund inför Årets Kocks semifinal i Uppsala där olja rökt på Husmor Lisas äppelträd fick smaksätta en lokal miniburgare. Idén kom till teamet efter att ha spånat kring olika rökmetoder.

–  Genom att röka i konvektionsugnen bildas direktkontakt mellan råvara och rök. Äppelträ är det bästa då smaken blir mild och fin och Lisa hade ju bra tillgång till flis, säger Andreas Hedlund, Årets kock 2002 som just nu driver Stadshuskällaren och brukar köpa råvaror av Husmor Lisa och Löfsta Gårdsmejeri.

Priset delas ut på Bondens egen Marknad i Uppsala kl 14.30 av Landshövdingen nu på fredag den 30 november. Då säljs också den rökta osten i begränsad upplaga. Produkten ska ingå i en matkasse från Middax och demonstreras på ett antal butiker i Uppland.

För ytterligare information, kontakta:

Husmor Lisa, Lisa Lönner Pulkkinen 070 200 94 14

Marie Backrud-Ivgren 070 456 77 48

Andreas Hedlund 0707 39 56 25

 

Om Löfsta Gårdsmejeri

Marie Backrud Ivgren bytte karriär för ca 6 år sedan, från en forskarkarriär i rymdfysik till att starta Löfsta Gårdsmejeri. På Löfsta Säteri, beläget i Vallentuna, finns idag ett hundratal getter och 15 jerseykor. Av mjölken ystas ostar av alla de slag. Många prisbelönta med bl a två SM-guld i pressad hårdost 2011 och 2012. I mejeriet kärnas även smör på traditionellt sätt. De flesta ostarna levereras till restauranger men det finns även en gårdsbutik man kan besöka.

Om Husmor Lisa

Husmor Lisa driver en plats för naturlig odling, förädling och matlagning i sitt hem på Resarö, Vaxholm i Stockholm skärgård. Husmor Lisa säljer handgjorda matprodukter baserade på gammaldags inläggningsmetoder samt catering baserad på lokala skärgårdsprodukter. Hemma i villan från 1905 vid vattnet hålls också exklusiva restaurangsittningar och kurser i husmors-matlagning. Husmor Lisa är officiell blogg för Årets kock 2013, började blogga 2009 med sikte på att byta karriär till mat & odling samt driver Bondens egen Marknad i Skärgården.

Om Andreas Hedlund

Andreas Hedlund vann Årets kock 2002 med en skolmatsrätt och har arbetat på många kända krogar bland annat Oaxen och Pontus. Han driver numera Stadshusrestauranger och är därmed i år också gastronomiskt ansvarig för Nobelfesten. Han bedriver också utbildningar och kurser, bland annat för skolmatspersonal och kockar på Restaurangakademin.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.